The Ultimate Guide To Yangın Merdiveni Kapısı
The Ultimate Guide To Yangın Merdiveni Kapısı
Blog Article
Esrar sızdırmaz özelliğe mevla olmaları ötürüsı ile yangın anında insanoğluın tütün zehirlenmelerinden bile korunmasını esenlar. Acil çıkış bapsı ismi ile bile bilinen bu kapılar, itfaiyenin yangın yönetmeliğinde berenarı geniş bir yere sahiptir. Yönetmelikler ile birkötü strüktürda bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir.
Ancak temelde “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” dü tip yangın merdiveni çeşidini tatminkâr görmektedir. Bunlar Z tipi yangın merdiveni ve dairesel yangın merdivenidir. Bu merdivenlerden hangisinin seçileceğine belli mebdelı kriterler bölüm önüne allıkınarak hüküm verilmektedir. Özellikle hak bir kaçış merdiveni tercihi itfaiyeden pozitif raporunun allıkınmasını da kolaylaştıran bir etmendir. Bu kriterler:
Sertifikalar: Yangın kapısının sertifikalı olup olmadığı, bedelını etkileyen bir gayrı faktördür. Sertifikalı bir yangın bapsı, uluslararası standartlara munis olarak test edilmekte ve onaylanmaktadır.
Çift kanatlı yangın kapısı binanın mimari konstrüksiyonsı özellikle başlamak üzere kullanma amacına ve kullanan nefer sayısına bakılırsa tasarlanan bapdır. Aynı anda birokkalı insanoğlunun kullanabileceği tarzda dizayn edilen çift kanatlı yangın bapları, mualla binalar ile aynı anda yüzlerce insanoğlunun bulunmuş olduğu hileışdoneş merkezleri, hastaneler, fabrikalar yahut okullar gibi binalarda tercih edilmektedir.
Bunun için bile tecrübeli yangın bapsı firmalarının teknisyenlerinin hevesli şekilde montajı gerçekleştirmeleri esastır.
Yangın merdiveni ile ilgili yasalı düzenlemelerde yangın merdiveni standartları konusuna da değinilmektedir. Projelendirme çdüzenışmalarında Yangın Kapısı yangın merdiveni standartları da baz alınır.
Kanatlar zarfında normal yerlerde aksesuar ve hidrolik kapatıcı montajı ciğerin hamil plakaları mevcuttur.
Yangın Çıkış Kapısı yangın yönetmeliğine yönlü olarak belirlenen yerlere ve skorlara gereğince yerleştirilmelidir. Bu bapnın üzerinde veya doğruında Yangın Çıkış İşareti bulunmalı, kapı her çağ sere serpe bırakılmalı ve engellenmemelidir.
Ve bu etmenler incelenerek yangın merdivenlerinin mecburi olup olmadığına hüküm verilmektedir. örneğin; ön sayısı 4’ü geçmeyen ve seksiyon amaçlı metruk binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yoktur. Fakat bu özel şartlar haricinde asliye olarak yangı merdiveni bulunması müstelzim strüktürlar şöyle sıralanmaktadır:
Bu nedenle henüz koca bir fiyata malik olabilmektedir. Kalitesiz bir yangın bapsı, yangın esnasında muhafaza sağlamlamaz ve bu nedenle henüz az bir fiyata sahiptir.
Antrparantez, evgin çıkış kapısı olarak da adlandırılan bu baplar, akla yatkın şekilde konumlandırıldığında hızlı tahliyeleri destekler.
Yangın kapılarının birincil görevi insanoğluı yangın çabucak zemine sağlıklı şekilde ulaştırmak evetğu için, mümkün olan en kısaca sürede tüm insanların binadan ayrılabilmesini peylemek amacıyla önlem kırmızıınmaktadır.
Bu sayede insanoğluın güvenli bir şekilde binayı terk etmesine veya yangınla savaşım ekiplerinin çdüzenışmasına imkân sağlamlar. Yangın kapıları umumiyetle otomatik olarak kapanan ve panik barı kabilinden evgin durumlarda kolay açılabilen özelliklere sahiptir. Böylelikle yangın esnasında insanoğluın hızlı bir şekilde kaçmasına yardımcı olurlar.
Belirtilen bu devran dilimleri bir kapının yangına ne derece müddet dayanacağını rapor etmektedir. Lakin bu konuda tetik geçmek gerekir. Çünkü 90 zaman yangına dayanıklı olması müstelzim bir kapının 30 zaman birlikte dayanmadığı henüz önce meydana getirilen testlerde doğrulanmıştır.